barry designPublicaties van internet adviesbureau Barry Innovations en webontwerp bureau Barry Design

Wat u zou moeten weten over webanalytics

Michael Peters op maandag 16 Februari 2009

Twee weken geleden gingen we in op de belangrijkste elementen van search marketing. In deze bijdrage geven we graag inzicht in de ins en outs wat betreft webanalytics.

Meten is weten!

Om de juiste beslissingen te maken heeft u informatie nodig. Net als dat u op de hoogte wilt zijn van de gebeurtenissen in u bedrijf, wilt u ook weten wat er gebeurd op uw website. Er zijn veel verschillende manieren en methoden om daarachter te komen. Voorlopig nemen we daarin aan dat gratis software als Google Analytics u in eerste instantie voldoende mogelijkheden biedt.

Webanalytics geeft u inzicht in het surfgedrag van uw bezoekers, potentiële klanten. Als ondernemer wilt u weten waar uw bezoekers vandaan komen om uw producten beter af stemmen. Informatie over uw website biedt u de mogelijkheid om de juiste beslissingen te maken over uw website en misschien wel uw internet strategie.

Continuïteit en betrouwbaarheid

Het is handig om Analytics in uw website te implementeren. Maar besef dat feitelijke analyse tijd en discipline vraagt. Om te voorkomen dat u alleen bezig bent met analyseren is het (vooral voor kleine ondernemers) handig om de analyse werkzaamheden uit te besteden aan derden. Afhankelijk van de expertise van deze partij, bouwt u continuïteit en betrouwbaarheid op. Regelmaat in uw analyse zorgt ervoor dat u inzicht krijgt in ontwikkelingen en blijft u een scherpe focus houden om de kernactiviteit van uw internet strategie: het verbeteren van het rendement van uw website.

Doelstellingen

Uw heeft een website gebouwd op basis van een aanname. Meestal gaat em nervan uit dat een website toekomstige (of bestaande) klanten moet voorzien van interessante informatie welke hen bindt aan uw organisatie. Web analytics helpen u om uw website te ontwikkelen. Om te toetsen of uw website zich goed ontwikkelt is het handig om een aantal doelstellingen te formuleren. Deze doelstellingen kunnen het beste worden geformuleerd in KPI’s (Key Performance Indicators). Hieronder geven we vijf makkelijke voorbeelden van KPI’s:

 1. Bezoekersaantallen
  Uw website moet ten opzichte van vorig jaar 20% meer unieke bezoekers trekken.
 2. Gemiddeld aantal bezochte pagina’s
  Uw bezoekers zouden gemiddeld 3,50 pagina’s moeten bekijken per bezoek.
 3. Verkeersbronnen
  40% van alle bezoekers moet komen uit relevante refferals.
 4. Weigeringspercentage
  Het aantal bezoekers dat direct wegklikt bij het bezoek van één pagina moet lager zijn dan 20%.
 5. Conversie
  Iedere 30 unieke bezoekers moet één interessante lead opleveren.

Dit zijn er simpele voorbeelden van doelstellingen die u kunt toepassen. Wanneer u in staat bent de juiste doelstellingen te formuleren zult u merken dat u meer rendement uit uw website kunt halen. Hoewel resultaten makkelijk te herkennen zijn, blijft web analytics slechts een hulpmethodiek om uw website te verbeteren, het zal niet direct uw verkoopresultaat verhogen.

Geplaatst in Webanalytics